Közös Ég - Az igazság útja

A közös igazság útja – ez szerepel weboldalunk fejlécén. Mindannyian az igazságot keressük, senki sem szeret hazugságban vagy tudatlanul élni. Tudni akarjuk az igazságot a születésről, halálról, istenről, szeretetről és szerelemről, csodákról és hihetetlennek tűnő dolgokról, a világ rendjéről, a múltról és a jövőnkről. Arról, hogy van-e élet a halál után és van-e élet a Földön kívül, hogy ki vagyok én és mi a dolgom ezen a bolygón.

Ez a személyes történetem az igazságkereső utamról.

Világítótorony a sötétségben

Az igazságot egyfajta világítótoronynak érezzük, amely utat mutat a kaotikus világban, segít tájékozódni és a mindennapi döntéshozatalban. Sokan vágynak egyfajta abszolút igazságra. Egy olyan stabil pontra az életükben, amely a gyorsan változó környezetünkben is megingathatatlan és örök. Épp azért az igazságkeresés milliárdnyi ember életében egyben az istenkeresés folyamata is. Mások a tudományban hisznek, azt látják a legstabilabb pontnak az életükben.

Aki úgy véli, megtalálta az igazságot, lehorgonyoz és elköteleződik a választott eszméje, hite, világnézete mellett. Ha csalódás éri, keres tovább. Egy idő után minden útkereső eljut arra a megállapításra, hogy nem is olyan egyszerű megtalálni az igazságot.

Egy protestáns lelkész családjába születtem, ez a szociális közeg értelemszerűen meghatározta az útkeresésem első időszakát. Amivel már nagyon fiatalon szembesültem, hogy a keresztény hitrendszer ugyan tartalmaz számos értékes útmutatót, ugyanakkor számomra túlságosan ellentmondásos. És számtalan kérdésemre nem ad megnyugtató választ. Nehezen tudtam magammal összeegyeztetni olyan bibliai jellemzéseket, hogy a “a szeretet türelmes, jóságos, soha el nem múlik”, és a szeretet istenét, amelyik dühöng, folyamatosan halállal büntet, városokat dönt romba.

Az én szememben ezek az ellentmondások tették a kereszténységet a vér vallásává. Egy 2000 éves szenvedéstörténetté, ahol tízmillióknak kellett meghalniuk az önkényesen értelmezhető vallási szövegek következményeként. Ha a hatalmasok érdekei úgy kívánták, az erőszakos és bosszúálló istent emelték ki, és az ő nevében irtottak mindent és mindenkit, aki nem felelt meg az általuk képviselt nézeteknek.

Hová vándorolnak a gondolatok?

Köszönjük, ha megosztod.